niedziela, 29 stycznia 2012

PIERNIK

Od dawna chodził za mną piernik ;D
Więc pomyślałam dlaczego by tu go nie zrobić w wersji Dukanowej ?
Mimo że przed dietą nigdy nie zajmowałam się pieczeniem,
piernik wyszedł moim zdaniem idealny ;)
Ze względu na ilość otrąb musi nam starczyć na 2 dni :)

SKŁADNIKI;
2 jajka
6 łyżek otrąb NIE MIELONYCH ( 2 pszenne i 4 owsiane)
200 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
9-10 tabletek rozkruszonego słodziku
1 łyżka kakaa 10-12 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika KOTANYI
(proszek i przyprawę możemy zastąpić dwiema łyżeczkami specjalnego proszku
do pieczenia piernika do kupienia  w Kauflandzie )

Wszystkie składniki wymieszać, zaczynając od suchych kończąc na mokrych.
Ciasto wlać na niedużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub jak ja
to zawsze robię ciasto wlać do formy silikonowej (moim zdaniem wychodzi
lepsze). Piec 15-30 min w 180 stopniach (czas zależy od tego w czym pieczemy
i jaki mamy piekarnik , więc polecam pilnować ciasta aby się nie spiekło ;D)
Upieczone ciasto wyłożyć na talerz aby wystygło.
Najlepiej smakuje podawane z dżemem i mlekiem :)

TAK WYGLĄDA PRZYPRAWA KOTANYI ;
(jako jedyna nie zawiera cukru ani mąki pszennej )



proszek do pieczenia piernika;








3 komentarze:

  1. Thank you very much. This information is really helpful. Write more.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taking into consideration my interest in this topic. I must say that your article is rewlly well-written and informative. Thank you!

    OdpowiedzUsuń