niedziela, 29 stycznia 2012

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

pulpety hmm... są poprostu przepyszne !
robiąc je myślałam że się rozwalą ponieważ nie
zawierają otrębów ani jajek , ale wręcz przeciwnie ;)

PULPETY SKŁADNIKI;
30 dag fileta z indyka ( może być też mięso z indyka zmielone ale należy wtedy gotować pulpety
koniecznie w garnku aby cały tłuszcz się wytopił)
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka czerwona ostra


Fileta mielimy maszynką do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę nie może być za duża
ponieważ wtedy pulpety się rozwalą. dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wsypujemy do mięsa dodajemy przyprawy . Wyrabiamy mięso. Z mięsa formujemy małe kuleczki wkładamy do parowaru
i gotujemy ok 20-25 minut aż mięso będzie dobrze ugotowane. Jeżeli chcemy gotować w garnku nalewamy do niego wody , gdy będzie się już gotowała wkładamy do niej pulpety łyżką.
Gotowe pulpety kładziemy na talerz lub do miseczki.


SOS POMIDOROWY SKŁADNIKI;
1 przecier pomidorowy lub pomidory w puszcze bez skórki
kilka pieczarek
1 cebula
sól ziołowa (opcjonalnie)
sól
pieprz
oregano
bazylia


Pieczarki kroimy w plastry , wsypujemy do garnka dodajemy odrobinę wody zaczynamy gotować, dodajemy do nich sól ziołową, zwykłą , trochę oregano. Gdy zaczną się gotować dodajemy do nich cebulę pokrojoną w kostkę , gdy cebula będzie miękka wlewamy przecier lub pomidory w puszcze ( lecz wczesniej należy je rozdrobnić) , gdy całość zacznie się gotować dodajemy przyprawy wg. uznania.
Pulpety polewamy sosem . Smacznego ;D





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz