niedziela, 29 stycznia 2012

Dżem dla wszystkich faz ;)

No więc dżem  powstał przez przypadek ,
ale wyszedł bardzo smaczny więc chciałam
się nim z wami podzielić;D
Można go zrobić na dwa sposoby ;
1) z zaprawy bez cukru np. tej z lidla
2) z herbatek owocowych ;D
musimy jednak pamiętać aby zrobić taką ilość dżemu którą
zjemy na raz ponieważ jeżeli za długo postoi zrobi się
z niego zwyczajna galaretka :)


SKŁADNIKI;
2 łyżki żelatyny
200 ml gorącej wody
50 ml zaprawy lub więcej jak kto woli :)
jeżeli robimy z herbatek to ok 3-4 torebek

Żelatynę wsypujemy do kubka , zalewamy gorącą wodą , mieszamy aż żelatyna ładnie się rozpuści.
Następnie dodajemy zaprawę/ herbatkę (jeżeli robimy z herbatek należy je wcześniej zaparzyć w 6 łyżkach
gorącej wody i owy wywar wlać do garaletki ;)
 Kubek z dżemem odkładamy aby wystygł, gdy będzie już zimny wkładamy do lodówki na ok 30 minut lub więcej ( należy patrzeć jaką dżem ma konsystencje i aby za bardzo nie stężał)
SMACZNEGO ;D




TAK WYGLĄDA ZAPRAWA Z LIDLA;
1.29 zł/1 l


a to herbatka najlepsza do garaletek ;





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz